Tegenlicht: Nederland kantelt 22 februari

Tegenlicht

‘Nederland moet kantelen’, dat is de stelling van professor en activist Jan Rotmans. Het moet snel anders op het gebied van duurzaamheid, in het onderwijs en de gezondheidszorg. Hij zoekt vernieuwers, veranderaars, dwarse denkers en frisse kijkers. Inmiddels heeft hij al zo’n 250.000 mensen gevonden die hem volgen in zijn ideeën.

Tegenlicht 22 februari: Nederland kantelt

‘Nederland moet kantelen’, dat is de stelling van professor en activist Jan Rotmans. Het moet snel anders op het gebied van duurzaamheid, in het onderwijs en de gezondheidszorg. Hij zoekt vernieuwers, veranderaars, dwarse denkers en frisse kijkers. Inmiddels heeft hij al zo’n 250.000 mensen gevonden die hem volgen in zijn ideeën. Maar om Nederland echt te veranderen zijn er 2,5 miljoen nodig. Wie zijn die mensen die Nederland willen veranderen en wat willen ze eigenlijk veranderen? In VPROTegenlicht een aantal portretten van mensen die Nederland willen veranderen.

Tegenlicht 1 maart: Bankgeheimen van Joris Luyendijk

Medio februari 2015 verschijnt ‘Dit kan niet waar zijn. Onder Bankiers’ van journalist, auteur en antropoloog Joris Luyendijk. Op basis van zijn ruim twee jaar lange ervaring(en) als undercover bankiers-antropoloog voor The Guardian praat Luyendijk met Tegenlicht dóór -en verder- waar het boek ophoudt. Met als centrale vraag voor het Lab: ‘hoe ziet een betrouwbare financiële sector eruit?’. Sinds Lehman Brothers is er namelijk niets wezenlijks veranderd in en aan de mondiale finance: het DNA van de financiële sector is intact gelaten.

Tegenlicht 8 maart: Digitaal voedsel

De boer van 2000 jaar geleden had 1 kilocalorie nodig om 10 kilocalorieën aan eten te verzamelen. Bij de landbouw zoals wij die nu kennen, is het net omgedraaid: we verbruiken 10 kilocalorieën aan energie om 1 kilocalorie aan eten te produceren

Tegenlicht: vooruitblik

Leave a Reply