Tegenlicht: Hoogleraar transitiekunde en activist Jan Rotmans

Jan RotmansTegenlicht

Hoogleraar transitiekunde en activist Jan Rotmans strijdt voor een duurzame wereld: “Als ik zie dat de transitie te traag gaat, dan moet ik mensen manen tot snelheid.”

Economische crisis

Volgens Rotmans gaat deze crisis verder dan alleen een economische crisis: het is een botsing tussen de oude, centraal geleide, verticale samenleving met een nieuwe, decentrale, horizontale samenleving. We zijn nog niet aan het einde, want wat we nu meemaken is enkel een voorbode. Binnenkort zullen de ecologische systeemcrises elkaar opvolgen. Grondstoffen en energie worden schaars en het klimaat verandert snel. Deze processen zorgen er samen voor dat de samenleving een ingrijpende transitie doormaakt.
Op het moment dat wetenschapper Jan Rotmans aantreedt als hoogleraar bij het International Centre for Integrated assessment and Sustainable development in Maastricht is hij de jongste professor van Nederland. ICIS is onderdeel van de faculteit van Humanities and Sciences en wil op een multdisciplinaire wijze wereldproblemen oplossen.

Duurzaamheid voor alles

Als Jan Rotmans een paar jaar later promoveert als hoogleraar transitiekunde doet hij niet alleen onderzoek naar omwentelingen, maar zet zich er ook actief voor in. Om duurzaamheid op de agenda te zetten heeft hij bijvoorbeeld (samen met anderen) actie-organisatie Urgenda opgericht. Een samentrekking van urgent en agenda. Hiermee hoopt hij de transitie te versnellen en te zorgen dat Nederland een koploper wordt in plaats van achteraan te sukkelen zoals het nu doet.

Hij is een idealist, die zijn ideeën….

Leave a Reply