Gebiedsontwikkeling : Coöperatieve gebiedsontwikkeling is geen cursus

gebiedscommunity gebiedsontwikkeling Pakhuis de ZwijgerGebiedsontwikkeling professionaliseren

Professionaliseren van coöperatieve gebiedsontwikkeling is meer dan een cursus, het is een transitie van een oud naar een nieuw systeem. Op 3 februari was de tweede bijeenkomst uit een driedelige reeks van Pakhuis de Zwijger in samenwerking met Stadkwadraat, lectoraat Gebiedsontwikkeling en transitiemanagement en Stichting NDSM-werf over het professionaliseren van coöperatieve gebiedsontwikkeling. Hoe stel je verschillende groepen in staat om mee te ontwikkelen?

Opstelling

Willemijn Lofvers opent de avond met de vraag naar een flexibele open opstelling. Volgens haar leert dit ons veel meer over de situatie dan een volhardende positie gedreven door eigen belang. Het publiek kan dit vervolgens testen in een XY-spel, waarbij iedere ronde gekozen kan worden voor het eigen belang of het groepsbelang. Net als in het dilemma van de gevangene, bekend uit de speltheorie, kan er gekozen worden voor samenwerken of deserteren.

Machtsverhoudingen

Iedere ronde is een test voor vertrouwen, één waarin de belangen en machtsverhoudingen zichtbaar worden. Je kunt het spel alleen winnen als je met de groep voor elkaar krijgt om de individuele ego-systemen af te breken. Maar is deze tweedeling, deze tweedimensionale wereld van X of Y, van ja of nee, van goed of slecht wel representatief voor de werkelijkheid?

NDSM

In de casus van de NDSM-werf blijkt dit spel een hypothese, een spel dat de werf plat slaat. Op de werf heb je niet te maken met een dichotomie, maar met een multi-dimensionele wereld van verschillende gemeenschappen, ook wel ‘tribes’ genoemd. Hierin speelt het eigen belang, tribe-belang en groepsbelang van de werf als geheel een rol. Het is een continue gevecht om de ruimte, waarin het er niet omgaat om af te dingen met elkaar. Lees verder: http://www.ndsm.nl/story/cooperatieve-gebiedsontwikkeling-is-geen-cursus/ Tekst: Elien van Riet

gebiedsontwikkeling 3e bijeenkomst

Dinsdag 17 februari vindt de derde bijeenkomst uit de serie coöperatieve gebiedsontwikkeling plaats in Pakhuis de Zwijger, lees meer.

Leave a Reply