Serious Request en Het Rode Kruis helpen ruim 40.000 kinderen

Serious Request Let’s clean this shit upHet Rode Kruis helpt in 2014 dankzij 3FM Serious Request 2013 40.512 kinderen in de strijd tegen diarree

Het Rode Kruis presenteerde gisteren de eerste fase van de verantwoording voor de besteding van het ingezamelde geld van 3FM Serious Request 2013. Het Rode Kruis verwacht na drie jaar, in 2016, ruim 128.000 kinderen onder de 5 jaar en in totaal meer dan een half miljoen mensen te bereiken met activiteiten en hulp in de strijd tegen diarree.

Let’s clean this shit up

In december 2013 voerden DJ’s Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering vanuit het Glazen Huis in Leeuwarden met 3FM Serious Request actie om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor kinderen die sterven door diarree. Een stille ramp die wereldwijd 800.000 kinderen treft en het gevolg is van een gebrek aan schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en kennis over de consequenties van slechte hygiëne op de gezondheid van een jong kind.

Serious Request Besteding

Na een week vol prachtige radio, tv, internet en initiatieven in het land door de luisteraars en volgers van het evenement werd op 24 december 2013 bekend dat met 3FM Serious Request 2013 een record geldbedrag van 12.302.747 euro was opgehaald. Dankzij deze opbrengst heeft het Rode Kruis onder andere het volgende kunnen bereiken:

  • 40.512 kinderen onder de 5 jaar zijn geholpen door het Rode Kruis in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), Ethiopië, Ivoorkust, Malawi, Filipijnen, Soedan en Zambia. In totaal zijn er 152.212 mensen bereikt in 10 landen, waaronder ook Democratische Republiek Congo, Burundi en Haïti.
  • Er zijn in totaal 124.310 stukken zeep door het Rode Kruis uitgedeeld.
  • 21.241 mensen zijn getraind in watermanagement. Dat is essentieel om diarree bij kleine kinderen te voorkomen. Na de training weten mensen hoe ze drinkwater veilig kunnen opslaan en transporteren, bijvoorbeeld door schone emmers of jerrycans te gebruiken.
  • Daarnaast zijn er 8.356 voorlichtingssessies geweest over goede hygiëne en zijn 49 schoolklassen hierin getraind.
  • Er zijn 3478 latrines (wc’s) voor families gebouwd, meestal naast het huis en 64 latrines bij scholen. Ook zijn er 296 mensen opgeleid om latrines te bouwen.
  • Er zijn bijna 100 waterpompen geïnstalleerd, vervangen of gerepareerd.
  • In 338 huishoudens en bij 52 scholen zijn faciliteiten gecreëerd om handen te wassen

Bovenstaande resultaten zijn gebaseerd op het werkelijk resultaat in de eerste helft van 2014 en de verwachte resultaten in de 2e helft van 2014. Het Rode Kruis verwacht na drie jaar, in 2016, ruim 128.000 kinderen onder de 5 jaar en in totaal meer dan een half miljoen mensen te bereiken met activiteiten en hulp in de strijd tegen diarree.

Serious Ambtenaar

Wil ook jij een bijdrage leveren aan het bestrijden van een stille ramp, ga dan naar Serious Ambtenaar #4eSA. Lees daar hoe je een bedrage kan leveren. Dit jaar zetten we ons in voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. In conflictgebieden wordt seksueel geweld vaak ingezet als een vernederend wapen. Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven. Dit met grote lichamelijke, sociale en economische gevolgen voor het slachtoffer.

Deze verschrikking MOET stoppen, en samen met jou maken wij ons hier sterk voor. Doe mee, KOM IN ACTIE!

Alef Dekker, ambassadeur Serious Ambtenaar.

Leave a Reply