Serious Ambtenaar: Meegaan met de tijd, provincie Friesland

SA3 Serious Ambtenaar provincie Friesland terrasSerious Ambtenaar: Meegaan met de tijd, nieuwe ontwikkelingen, nieuw beleid – Provincie Friesland

posted on 14 mei 2014 by Sanne Giesen| op http://www.seriousambtenaar.nl/meegaan-met-de-tijd-nieuwe-ontwikkelingen-nieuw-beleid-provincie-friesland/ , geschreven door Caroline Jans, werkcoach bij de  gemeente Zwolle.

Opdrachtomschrijving

Op 21 en 28 maart 2014 is een enthousiaste groep ambtenaren met en voor de Provincie Friesland aan de slag gegaan met de volgende opdracht: “Wat zijn voorbeelden van (nieuwe) samenwerkingsvormen tussen overheden en organisaties / burgers en wat zijn hierbij succes dan wel faalfactoren?” Er werd aangegeven dat het gewenste resultaat een advies is, met daarin voorbeelden van (nieuwe) samenwerkingsvormen, een analyse van succes- dan wel faalfactoren, een advies over welke provinciale rollen er zijn in beleidsprocessen en welke samenwerkingsvormen daarbij passen.

Resultaten

De eerste dag werd de opdracht concreter gemaakt. Er werden veel kritische vragen gesteld aan de aanwezige ambtenaren van de Provincie. Op deze vragen werd open en eerlijk antwoord gegeven. Dit werd door iedereen erg op prijs gesteld. De Provincie is zelf bezig met een “Kookboek” waarin tools staan waar de ambtenaren gebruik van kunnen maken. Aansluiting van het advies van Serious Ambtenaar op dit “Kookboek” is een pré.

Tegeltjeswijsheden

Op dag 2 schuift om half 1 Guus van den Berg aan, directeur van de Provincie Friesland. Met hem wordt de opbrengst van anderhalve dag brainstormen, overleggen en samenwerken gedeeld. Guus voorziet de groep van feedback.

De tweede helft van de tweede dag is gewijd aan het vormgeven van het advies. Er wordt gekozen voor “tegeltjes” met wijsheden. Met de tegeltjes wordt de Friese cultuur in beeld gebracht. Alle verzamelde voorbeelden en andere informatie wordt met de tegeltjes- PowerPoint presentatie meegegeven aan René namens de Provincie Friesland. Het is aan de Provincie te bepalen hoe zij met het advies aan de slag gaan.

Van elkaar leren!

De deelnemers zelf gebruiken de volgende steekwoorden als zij de 2 dagen beschrijven: Plezierige groep, productieve eigenwijsheid, leerzaam, interessante inkijk bij een open opdrachtgever. En ook: Wat een dynamiek! Inspirerend om alle voorbeelden voorbij te horen komen. Veel herkenning: gaat het bij andere gemeenten ook zo? Van elkaar leren!

Borrel

De gehele groep sluit de twee dagen af met een borrel bij de Ierse Pub. Door het harde werken hebben zij elkaar goed leren kennen!

(Alef Dekker was procesbegeleider vanuit Serious Ambtenaar bij deze opdracht van de provincie Friesland)

Leave a Reply