Topvrouw houdt glazen plafond in stand

Topvrouwen doen weinig om de talenten van hun goed gekwalificeerde vrouwelijke collega’s te bevorderen. Ze doen er alles voor om zelf aan de top te blijven en houden daarom mede het glazen plafond in stand.

Dat blijkt uit onderzoek van Dr. Michelle Duguid, van de Olin Business School, onderdeel van de Washington University in St. Louis, USA, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Organizational Behavior and Human Decision Processes.

Uit het onderzoek blijkt, dat vrouwelijke topmanagers andere gekwalificeerde vrouwen tegenwerken om ook aan de top te komen. Vaak is er in het topmanagement maar één vrouw in het managementteam. Alle schijnwerpers zijn op de topvrouw gericht, die er daarom alles aan moet doen om zo goed mogelijk voor de dag te blijven komen.

Andere vrouwen bedreigen toppositie

Vrouwen in topfuncties hebben keihard moeten werken om die toppositie te bereiken. Ze willen niet dat andere vrouwen –bewust of onbewust- het beeld van de hooggekwalificeerde topvrouw aan het wankelen brengen.

Dr. Duguid ontdekte aan de hand van experimentele werksituaties dat er drie verklaringen zijn waardoor topvrouwen terughoudend zijn bij hulp aan vrouwelijke high potentials in de organisatie:

  1. Topvrouwen zijn bang dat andere vrouwen misschien hoger gekwalificeerd zijn, superieur werk afleveren of beter liggen in de groep. Als aan een topteam een tweede vrouw wordt toegevoegd, erkennen topvrouwen die vrouw daarom liever niet als gelijkwaardige samenwerkingspartner.
  2. Aan de andere kant vrezen vrouwelijke topmanagers dat andere vrouwen juist niet zo goed zijn en daardoor eventuele negatieve stereotypen over vrouwelijke managers bevestigen.
  3. Daarnaast is er de angst dat vrouwelijke topmanagers beschuldigd worden van het voortrekken van de eigen groep, wanneer ze zich sterk zouden maken voor de positie van andere vrouwen.

Vrouwelijk mentorschap bevorderen

Dr. Duguid concludeert dat de aanwezigheid van een topvrouw dus niet zonder meer bevorderlijk is voor de doorstroom van ander vrouwelijk talent. Ze beveelt bestuurders daarom aan, om hun vrouwelijke topmanager zich juist openlijk in te laten zetten voor andere vrouwelijke toptalenten. Dat kan door meer vrouwen op hoog niveau te laten samenwerken en mentorschappen in te stellen voor en door vrouwen.

Bron: Personeelsnet

Foto: de foto is een foto van Dolp Kessler

Leave a Reply