Open Innovatie Festival 2012 gemeente Leeuwarden en Provincie Friesland

Open Innovatie Festival 2012 gemeente Leeuwarden en Provincie Friesland

OIF2012 is een landelijk festival waarbij diverse overheidsorganisaties workshops, lezingen en andere activiteiten organiseren met als belangrijk doel de eigen organisatie te inspireren en te informeren over nieuwe (innovatieve) manieren van (samen)werken. Leeuwarden doet samen met de Provincie Friesland mee onder de naam OIF058. Kijk op www.oif2012.nl/oif058 voor meer informatie.

Thema OIF058

Als hoofdthema is gekozen voor: ‘participatie’. We gaan op zoek naar andere manieren van samenwerking voor een slimmere samenleving.

Doelstelling OIF058

Tijdens het OIF058 willen wij informeren over en experimenteren met de nieuwe rol van de overheid. We willen verschillende partijen bij elkaar brengen om na te denken over andere manieren van samenwerken. Belangrijk hierbij is dat de gevonden oplossingen praktisch en haalbaar zijn en relatief eenvoudig toepasbaar zijn in de dagelijkse (werk) praktijk.

Hackathon Kickstart058

Frack werkt samen met de organisatie van het OIF058 voor het programma onderdeel Kickstart Leeuwarden. Een hackathon waar met open data gewerkt kan worden. Deze informatie zal beschikbaar gesteld word door de Gemeente Leeuwarden en Provinsje Fryslân. Het zal data zijn welke gericht is op het thema participatie.

Door data ‘open’ beschikbaar te stellen kunnen programmeurs laagdrempelig, goedkoop en flexibel informatie uit verschillende bronnen combineren. Het mixen van informatie maakt nieuwe diensten en inzichten mogelijk:

  • Diensten die anders te duur zouden zijn
  • Diensten die anders technisch niet te realiseren zijn
  • Wetenschappelijk onderzoek en inzichten
  • Betere beslissingen door burgers en organisaties

Door data open aan te bieden, hoeft informatie slechts in één vorm aangeboden worden. Dat betekent dat data-eigenaren minder tijd kwijt zijn met het aanbieden en op maat maken van informatie. De software van de gebruiker maakt zelf selecties en kan zelf informatie combineren.

Publiek

Deelname aan de hackathon is gratis en iedereen mag meedoen. Het doel van deze hackathon is om ambtenaren, ondernemers, kunstenaars, studenten en professionals bijeen te brengen om in teams te werken aan een aantal geweldige cases/projecten.

Het is bij het gebruik van open data van essentieel belang dat bepaalde vraagstukken vanuit diverse invalshoeken bekeken worden. Alleen dan kunnen er oplossingen bedacht worden die niet eerder mogelijk waren. Door de combinatie van verschillende kennisgebieden ontstaat er synergie.

Onderstaand een indruk van de diverse rollen, herken jij jezelf in 1 van deze rollen meld je dan aan en doe mee!

Dus ook als je geen verstand hebt van computers maar wel veel verstand van businessmodels of van vormgeven dan kan jouw inbreng zeer waardevol zijn. Schroom daarom niet, schrijf je in en kom langs om mee te denken. Samen maken we de overheid slimmer!

  • Rol Ideeëngenerator (let op: graag maatschappelijk betrokken mensen) In deze rol spui je doorlopend nieuwe ideeën. Je bent voor geen gat te vangen en bruist van ludieke, innovatieve en aparte ideeën. Je kent geen problemen, slechts uitdagingen. Je weet hoe je een tang op een varken kunt      laten slaan. Elk wild idee is een uitnodiging tot nog een wilder idee. Heb je nu al een idee meld het via deze link!
  • Rol Bouwer/hacker Jij bent onze technische dame/heer. Tijdens de brainstorm denk je steeds: “Wat moet ik nu eigenlijk bouwen? Kan ik het bouwen? “ Dat schiet in deze rol constant door je heen. Je voelt intuïtief aan wanneer het niet gaat werken. Jij weet immers welke open data er beschikbaar is en wat er technisch mogelijk is.

Trefwoord: Open Innovatie Festival 2012

 

Leave a Reply