Baan onder niveau wordt vaker door afgestudeerde aanvaard

Studentalent en Explore vragen bedrijfsleven om jong talent te koesteren. Een op de vier pas afgestudeerden met een baan werkt fors onder het eigen opleidingsniveau, blijkt uit onderzoek. Het hebben van werk is onder hoogopgeleide nieuwkomers op de arbeidsmarkt belangrijker dan ooit, ook al gaat het vaak om een ‘baantje’. De onderzoekers roepen overheid en bedrijfsleven op om ‘De nieuwe lichting’ te koesteren: “Dat kan wel degelijk.”

Het onderzoek van landelijk studentenuitzendbureau Studentalent en Explore, gespecialiseerd in de bemiddeling van starters, schetst een somber beeld van de kansen op de arbeidsmarkt voor pas afgestudeerden. 24% van de ondervraagde afgestudeerden met werk, accepteerde de afgelopen maanden een baan tot ver onder het opleidingsniveau. Zo hoog lag dat percentage niet eerder.

Het hebben van baanzekerheid is, na werksfeer (44%), onder de huidige generatie afgestudeerden inmiddels de tweede reden om voor een (eerste) baan te kiezen. Voor 35% van de starters gaf baanzekerheid de doorslag om de eerste baan te aanvaarden. Ook al betreft het in 80% van de gevallen een tijdelijk contract. In eerdere onderzoeken vonden nieuwkomers op de arbeidsmarkt zaken als doorgroeimogelijkheden (nu 29%) en interne opleidingen (nu 28%) veel belangrijker.

Directeur Angelique Steen van Studentalent en Explore: “Een op elke vier afgestudeerden kiest voor de zekerheid van een baantje, ‘voor het geld’. Ondanks papieren, hoge cijfers, talent en geschiktheid. Het beeld ontstaat van een generatie hoogopgeleiden zonder passend werk. Zo lekt de zee aan talent en motivatie waarop ons land zo trots is, pijlsnel weg, de gortdroge grond in van de crisis.”

Steen: “De overheid verspilt veel geld door de uitgaven aan goed onderwijs niet op te volgen met een programma dat arbeidsparticipatie stimuleert. Terwijl nieuwe werknemers meteen een bijdrage leveren aan de economie – en belasting betalen. Veel werkgevers zijn intussen bang dat een starter niet lang in dienst blijft. Dan leveren hun investeringen niets op, zeggen ze. Maar De nieuwe lichting wil wel degelijk gewaardeerd blijven, ook na een paar maanden. Salarisverhoging is niet het enige instrument dat vertrouwen geeft; 43% blijft graag …………. Lees verder

Onderzoeksdossier 2012 #2: Mijn eerste echte baan

Begin oktober is het tweede onderzoeksdossier van Studentalent en Explore uitgekomen met de titel ‘Mijn eerste echte baan’. U kunt dit onderzoeksdossier online lezen of aanvragen via www.denieuwelichting.nl

 

Leave a Reply