De wereld van de opdrachtgever: projectmanagement

Onlangs koos IPMA Nederland het thema voor de projectmanagement-parade 2009: Softskills. Een diepe zucht ging door de zaal. Alweer? Is er niets originelers? Zijn we daar nu nog niet klaar mee? Net zoals minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken in 2004 trots meldde (op een feestje van een vrouwenbeweging, nota bene) dat het wel klaar was met de emancipatie, heeft iedereen die denkt dat softskills in projectmanagementland alweer een gepasseerd station is, het helaas mis.

Onderzoek door de RU Groningen voor Intermediair (2005) toonde aan dat het in projectmanagement alom gebruikte masculiene leiderschap –sturen op resultaten en efficiency- op zijn retour is qua effectiviteit en –erger- qua populariteit. De ruimte die ontstaat wordt ingenomen door androgyn leiderschap: evenveel aandacht voor mens en relatie als voor tijd en resultaat. Dat is goed nieuws, want dat kunnen zowel mannen als vrouwen. Het verschil tussen mannen en vrouwen zit namelijk niet in hun voorkeur voor leiderschapsstijl maar in de mate van testosteron die zij bezitten.

Trefwoorden artikel:
softskills in projectmanagement
Het ‘blauwdenken’, De Caluwé
succes van ICT projecten
emotionele bankrekening

Projectmanagers kunnen trouwens hun competenties goed laten testen, ook voor de verdere invulling van hun leer- en ontwikkeltraject en/of voor het matchen van hun aan die projecten waar zij het best ‘acteren’. Nieuwsgierig? Neem dan contact op.

Lees verder

Leave a Reply